Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van praten en doen. De insteek is dat gevoelens, gedachten en gedrag nauw met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Het geeft vaak veel helderheid en opluchting om bij lastige situaties de gevoelens, de gedachten (overtuigingen) en het gedrag te ontwarren.
En welke andere mogelijkheden je als persoon hebt of kunt ontwikkelen. Bijvoorbeeld het gevoel de ruimte geven, anders naar de situatie kijken of er anders mee omgaan.
Hierbij is het belangrijk om te weten dat we allemaal gevormd zijn door onze geschiedenis in hoe we situaties interpreteren en ermee omgaan. En dit veranderen is niet makkelijk, maar wel mogelijk. Opdrachten voor thuis helpen daar vaak bij.
Cognitieve gedragstherapie is een behandelmethode die in onderzoek zeer effectief is gebleken voor allerlei psychische klachten. Ook in mijn ervaring geeft cognitieve gedragstherapie veel handvaten om grip te krijgen op allerlei klachten en patronen zoals angstklachten, depressieve klachten, perfectionisme of moeite voor jezelf op te komen.